В Турция започват обществени обсъждания за Канал Истанбул

OFFNews 24 декември 2019 в 19:28 9100 1

Канал Истанбул, проект

Снимка АА

Решението за одобряването на доклада за ОВОС по проекта Канал Истанбул ще бъде взето в рамките на 15 дни, а 10 дни властите в турския мегаполис ще приемат и анализират положителните и отрицателните отзиви за него.

Докладът за въздействието на проекта /за прекрояването на Босфора/ върху околната среда е изготвен на базата на заключенията на 55 различни структури и ведомства, предаде Анадолската агенция. Той бе обнародван от турското екоминистерство вчера.

След изтичането на въпросните 10 дни, в рамките на не повече от 5 дни документът ще бъде отправен до министъра за одобрение.

При изготвянето на доклада по ОВОС е определен маршрутът на новата водна артерия, предназначена да стане алтернатива на Босфора, анализирана е и възможността за въздействието на канала върху околната среда. Освен това е подготвен и списък на историческите и културните обекти по маршрута на канала, отчетени са рисковете, свързани с наличието на подземни водни ресурси, уточнява правителствената агенция.

Анализирани са и рисковете, свързани с пропускателната способност на канал Истанбул.

OFFNews припомня, че неотдавна турският президент Реджеп Ердоган обяви, че изграждането на мега-проекта трябва да приключи до 2025 г., а Босфор да бъде затворен в името на екологията. „Заради конвенцията от Монтрьо, нямаме никакви права върху проливите и корабите преминават както си искат. Помислете, ползват проливите и не печелите нищо! Но с Канал Истанбул ще имаме права, както е със Суецкия канал“, каза тогава турският лидер.

Проектът ще струва около 10 милиарда долара, основен инвеститор е емирът на Катар. Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу е категорично против него и призова Анкара да не торпилира свободното движение на военни и граждански плавателни съдове през Босфора.

С него Турция обезсмисля Конвенцията от Монтрьо и буквално затваря Босфора. Документът, наречен Конвенция за черноморските проливи /Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits/, е подписан през 1936 г. и е международно споразумение, което регламентира режима на преминаване на военноморски съдове през проливите и дава на Турция пълен контрол върху тях.

Страни по конвенцията са Австралия, България, Гърция, Великобритания, Румъния, Русия /СССР/, Турция, Франция, /бивша/ Югославия, Япония. Тя продължава да е в сила след някои поправки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

25.12 2019 в 18:23

Е, щом иска, ердоган може да затрие конвенцията от Монтрьо.
Но после няма да си струва да се чуди, защо ще го бие всеки, който го докопа. А руснаците ще получат повод, да изпълнят завещанието на Екатерина Велика.
Много се заигра с огъня тоя, много ...(((
 
X

Да помогнем на украинските деца!