В Тараклия съкратиха работния ден заради енергийната криза в страната

OFFNews 15 ноември 2022 в 12:20 1618 0

Тараклия

Снимка Архив

Тараклия е административен център в Молдова в население, съставено предимно от етнически българи.

Администрацията и службите на Районен съвет Тараклия, Молдова, работят по нов график от миналата седмица. Мерките се налагат заради създалата се кризисна ситуация на пазара на електроенергията, съобщи БТА, като цитира началникът на Службата за външните отношения Степан Карамалак.

Съгласно заповедта на ръководителя на района Иван Паслар, от 10 ноември работният график на служителите е намален с половин час, тоест от 8:00 до 16:30 ч. Мярката се касае за Тараклийската районна болница. Здравното учреждение ще работи както и досега, съобщава tuk.md. От местната администрация увериха, че промяната в работния график няма да повлияе по никакъв начин на заплатите.

На втори ноември Националната агенция за енергийно регулиране на Молдова одобри исканията на доставчиците Premier Energy и FEE Nord за увеличение на тарифата за електроенергия. По този начин тарифата за електроенергия, доставяна от Premier Energy за южната част на Молдова, се увеличи до 4,77 леи (0,50 лева) за kWh.

От първи октомври тарифата за газ за битови потребители се увеличи до 29,27 леи с ДДС (3,00 лева) за един кубичен метър газ. През 2020 година цената на газ беше около 4,64 леи (0.50 лева).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови