В Русия е образувано първото наказателно дело срещу лекар, отказал да иде на фронта

OFFNews 20 февруари 2023 в 14:02 1727 1

Василиев

Снимка T.ME/PCHIKOV

Наградата на Денис Василиев за борбата с коронавируса.

В Мурманска област е образувано първото наказателно дело срещу военен лекар, който отказал да отиде на фронта. Срещу лейтенант Денис Василиев е образувано наказателно дело по част 2.1 от член 332 от руския Наказателен кодекс (неизпълнение на заповед по време на мобилизация), съобщи ръководителят на правната група "Агора" Павел Чиков, който защитава Василев.

Според Чиков завършилият Военномедицинската академия през 2022 г. като общопрактикуващ лекар служи в една от военните части на Северния флот от миналото лято.

Веднага след назначаването си офицерът е подал рапорт за уволнение, каза Чиков, цитиран от Би Би Си. През септември Василев е бил представен за предсрочно освобождаване от въоръжените сили, но не е успял да подаде оставка заради обявената в Русия мобилизация.

Медицинската служба на Северния флот му предлага да се прехвърли на остров Франц Йосиф в Северния ледовит океан. Василиев се съгласява, но преди заповедта за прехвърляне в поделението пристига друга заповед - да бъде изпратен в зона на бойни действия, която лекарят отказва да изпълни поради личните си убеждения.

Както отбелязва Чиков, като курсант Василиев работи с военнослужещи, болни от коронавирус, за което е награден с медал на Министерството на отбраната "За борба с пандемията COVID-19".

Мъжът е заплашен от до 3 г. затвор за неизпълнение на заповеди по време на мобилизация. Този член се появява в руския наказателен кодекс през септември 2022 г. Законът беше приет от Държавната дума на 20 септември, един ден преди в Русия да бъде обявена т.нар. частична мобилизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!