В Припят украсиха елха за първи път след аварията в Чернобилската АЕЦ

OFFNews 26 декември 2019 в 15:50 7145 0

Снимка ТАСС

В град Припят украсиха елха за първи път след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира украински телевизионен канал, който е заснел как бивши жители на града са пристигнали за церемонията по украсяването на новогодишната елха с играчки и снимки на загинали от аварията.

Дръвчето е поставено в центъра на града, пред сградата на двореца на културата „Енергетик“.

Украсяването му е дело на служители на туроператорски фирми, които са специализирани в екскурзии в Чернобилската зона.

Миналото лято президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за отмяна на редица забрани, свързани с посещенията в зоната, включително и за създаването на „зелен коридор“ за туристи.

Той възложи на правителството да развие туристическия потенциал на Чернобил. Според Зеленски с неговия указ ще бъда поставено „началото на превръщането на отчуждената зона в център за развитие на нова Украйна“, пише ТАСС.

Държавната агенция за управление на отчуждената зона е разработила водни маршрути за екскурзии по река Припят и притока й Уж. От ведомството уверяват, че маршрутите са напълно безопасни. По данни на агенцията през 2019 г. Чернобил е бил посетен от над 90 хиляди туристи.

Град Припят се намира на 3 км от Чернобилската АЕЦ. Преди аварията населението му е наброявало над 47 хиляди души. Сега градът е необитаем, заради високите нива на радиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews