В Латвия, Полша и Естония започна събаряне на паметници на Съветската армия

OFFNews 24 август 2022 в 21:27 5042 8

Премахването на паметника в Бжег в Югозападна Полша започна днес

Снимка PN Wroclaw/AP/BTA

Премахването на паметника в Бжег в Югозападна Полша започна днес

В Латвия, в Полша и Естония започна работата по събаряне на мемориали на Червената армия, издигнатi по съветско време, което съвпадна с Деня на независимостта на Украйна и навършването на шест месеца, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Продължава работата по разрушаването на паметника на съветските войници в квартал Пардаугава в Рига. Втората част на паметника - фигурата на жена - е разрушена тази сутрин. Паметникът в Пардаугава е един от 69-те обекта, които ще бъдат разрушени в Латвия. Сеймът прие съответния закон на 16 юни. Обектите трябва да бъдат демонтирани до 15 ноември. 

Местните власти не позволиха протести на руснаци, а съдът призна, че ограничението е законно. Днес имаше арести на няколко руснаци, които се опитваха да осуетят бутането. 

Забавяне на бутането ще има заради наличието на риба в езерото пред монумента. Тя ще бъде дадена на животните в зоопарка, но преди това трябва да бъде изследвана. 

Премахването на паметника в Бжег в Югозападна Полша започна днес. То е част от продължаващи от по-дълго време усилия за премахването на омразни символи на комунизма от обществени места в Полша и съседни държави. Полша, както някои от своите съседи, е окупирана от Германия и Съветския съюз в началото на Втората световна война и след това в продължение на десетилетия, до 1989 г. е управлявана от подкрепяно от Москва правителство, припомня АП.

Институтът за национална памет на Полша работи заедно с местни власти по премахването на десетки подобни паметници от съветско време. Говорителят на института Рафал Лешкиевич каза, че през март, когато беше обявено решението за тяхното премахване, те са били 60. Паметникът в Бжег е двадесет и четвъртият, който ще бъде разрушен.

Лешкиевич каза, че е важно подобни паметници да бъдат премахнати заради войната на Русия в Украйна, но и заради полски закон от 2015 г., който постановява, че те трябва да бъдат премахнати. "Невъзможно е да запазим подобни паметници в обществената сфера", заяви той пред АП.

Полша, която има граница с Украйна, е ключов съюзник на Киев и изпраща военна и хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава. В страната има най-много украински бежанци.

Премахването на паметника в Полша идва, след като миналата седмица правителството на Естония също започна да премахва съветски паметник от Втората световна война в град близо до руската граница като част от по-мащабни усилия за демонтирането на символи от съветско време, предизвикани от руската инвазия в Украйна, отбелязва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

8

8LCHQ997B0oOvWE

25.08 2022 в 17:48

Най интересен с историята си е този в Бургас.

4738

7

Того

25.08 2022 в 05:01

Браво! Дай Боже, скоро и у нас да започне разрушаването на съветските окупационни паметници!

15914

6

поп Дръвчо

25.08 2022 в 03:30

МОЧА да си ходи.

Само не знам официално ли ще стане или ще трябва да го рутим партизански.

Че много копейка у нас, много нещо.

Прибалтийските дето са пълни със съвсем автентични руснаци нямат толкова фенове на СССР колкото имаме ние тук в България.

2550

5

alfakentavur

25.08 2022 в 03:00

Да не говорим, че през и след 1944 г. единствените жертви, които ватенките са дали, са умрели от метилов спирт, препиване и застреляните от самите тях мародери.
Държавата гладува, за да ги храни.
Паразити и вредители паметници заслужават ли?

6386

4

Zlatko

24.08 2022 в 23:32

Ееее, само МОЧА ли, а Льошката в Пловдив? Че и мнооого други!

-60

3

офф бее

24.08 2022 в 23:13

Айде и МОЧА! Метала за скрап, каманяка също може да се продаде, а бетона и другия боклук - пред рашисткото посолство. Може да си го приберат с дипломатическа поща...

1220

2

хr4

24.08 2022 в 22:48

За съжаление няма да видим! Тука има прекалено много продажници...и полезни идиоти.

2923

1

Cornucopia

24.08 2022 в 21:47

Дано видим такова нещо и в България. Истинската свобода на България в момента се кове по бойните полета на Украйна. Победи ли Украйна , рубладжииите ще загубят финанси и подкрепа от Москва и полека ще можем най-накрая да се отървем от отровните пипала на кремльовския октопод.
 
X

Подкастът на OFFNews