В Белгия осъдиха родители за смъртта на бебето им, хранено с мляко от киноа

OFFNews 14 юни 2017 в 17:14 10545 0

Родителите на бебе, починало, след като е хранено с алтернативни храни, бяха осъдени на по 6 месеца условно. 

7-месечното бебе починало от недохранване и дехидратация.

Майката и бащата на бебето са привърженици на алтернативното хранене. Те сами поставили на момченцето диагноза непоносимост към лактоза и глутен. Въпреки предупрежденията на лекари те решили да хранят малкия Лукас с мляко от киноа след отбиването му. 

Бебето не наддавало на тегло и на седеммесечна възраст тежал наполовина на обичайното, като преди смъртта си тежало малко над 4 кг.

Родителите отдавали ниското тегло на детето на хранителни алергии, затова продължили с алтернативния хранителен режим. 

Бебето нямало медицинско досие и нито един педиатър не е бил потърсен за консултация. Вместо това, родителите водели бебето при хомеопат. Майката и бащата споделили, че не са търсили лекарска помощ, защото не виждали Лукас да има проблем.

Съдът в град Дендермонде, провинция Източна Фландрия, определи присъди от по 6 месеца затвор условно за двамата родители заради неадекватни действия в отглеждането на дете. По думите на съдията смъртта на седеммесечното момченце е "резултат от системното даване на неподходяща храна".

Разследването е установило, че вътрешните органи на бебето са се смалили наполовина от нормалните размери без никакви мазнини около тях.

Защитата уверява, че родителите са полагали грижи за бебето, като майката ставала да го храни по няколко пъти на нощ.

Присъдата подлежи на обжалване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови