Урсула фон дер Лайен: Ще има много категоричен отговор към Беларус

OFFNews 24 май 2021 в 22:09 3289 1

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че европейските лидери ще обсъдят тази вечер налагането на санкции срещу лицата, замесени в принудителното приземяване на самолета в Минск, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс.

"Ще има много категоричен отговор, защото поведението на режима на Лукашенко е ужасяващо и той трябва да разбере, че това ще има сурови последствия. Тази вечер ние ще обсъдим различни възможности за санкции на лица, които са отговорни за това похищение, но също така и срещу бизнеса и икономически компании, които финансират тези режими", каза тя.

По думите й европейските лидери разглеждат варианти за налагане на санкции на авиационния сектор в Беларус. "Роман Протасевич трябва да бъде освободен незабавно и ние ще продължим да оказваме натиск върху режима, докато той не започне да зачита свободата на медиите, на изразяването и на мненията", добави председателят на ЕК.

Фон дер Лайен добави, че европейски икономически и инвестиционен пакет на стойност 3 млрд. евро за Беларус е замразен, докато тя не стане демократична държава, предаде БНР. 

Вчера по нареждане на президента на Беларус Александър Лукашенко самолет на Райънер беше принудително приземен в Минск, за да бъде арестуван бившият главен редактор на опозиционния новинарски портал "Нехта" Роман Протасевич. "Нехта" имаше ключова роля по време на протестите срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус.

В Минск Протасевич беше принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews