Университети в САЩ с безплатни онлайн курсове

Елица Мартинова 19 април 2012 в 15:47 3380 0

Безплатно онлайн-следване в САЩ, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Безплатно онлайн-следване в САЩ, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Четири престижни университета в САЩ ще публикуват безплатни семестриални курсове за студенти от цял свят, предава Reuters.

Досега участието си в начинанието са потвърдили университетът на Пенсилвания, „Принстън“, Мичиганският университет  и „Станфорд“.

За целта ще бъде използвана новата интерактивна платформа за образование “Coursera”. Тя е основана през есента на миналата година от Дафне Колер и Андрю Наг – професори по компютърни науки в Станфордския университет. „Coursera” обединява няколко амбициозни образователни проекта. Финансирането ú е в размер на 16 млн. долара и е осигурено от две компании от Силиконовата долина.

Първоначално платформата е публикувала само материали от дисциплините на „Станфорд“. Основателите твърдят, че „Coursera” се е радвала на огромен успех и е имала над 350 хил. посещения от 172 различни държави.

„Целта ни е да учим света и да направим висшето образование достъпно за всички“, казва съоснователят на платформата Андрю Наг. „Чрез партньорството с водещи университети, ние ще можем да осигурим достъп до качествени лекции на всички, които искат да учат“, допълва още Дафне Колер.

Благодарение на проекта, интерактивните студенти ще имат достъп до лекции от различни дисциплини като бизнес, медицина, социални науки, история, математика, компютърни науки и други.

Обучаващите се ще решават тестове, оценките от които ще се генерират автоматично от компютър. Създателите на „Coursera” планират в скоро време тя да може да поставя оценка и на по-сложни задачи като есета и алгоритми. Преподавателите ще обърнат специално внимание на курсовете си.  Те не просто ще публикуват дословно своите лекции, а ще ги адаптират за усвояване в онлайн пространството. Предвидени са преподаването във видео чатове и опция за обратна връзка в студентски форуми.

Изпитите ще се осъществяват в реална време, посредством конферентна видео връзка между преподавателите и обучаващите се.

Интерактивните студенти няма да получават реална диплома от съответния университет, но срещу заплащане ще могат да се сдобият със „сертификат за завършено обучение“. Ако курсантите са показали отлични резултати, от „Coursera” се ангажират да ги свържат с работодатели.

Създателите на платформата предполагат, че в най-скоро време броят на участващите университети ще се увеличи. ВУЗ-овете, които вече са в инициативата, пък се надяват, че ще увеличат престижа си извън границите на САЩ и в бъдеще ще получават парични дарения от благодарни онлайн студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!