Уловени са сигнали от черните кутии на AirAsia

OFFNews 09 януари 2015 в 12:43 2563 0

Уловени са сигнали от черните кутии на изчезналия самолет AirAsia, съобщават от Би Би Си. 

Откриването на записващите устройства е приоритетна задача за спасителите, тъй като по този начин ще се осигурят важни улики около катастрофата и най-вероятно ще стане ясно какво се е случило минути преди самолетът да се разбие в Яванско море.

Обикновено черните кутии се намират в задната част на самолетите. Така шансът да оцелеят и да се открият при катастрофа е по-голям.

Изследовател от Националния комитет по безопасност на транспорта заяви пред Би Би Си, че има голяма вероятност задната част на самолета да е разкъсана и черните кутии вече да не са в опашката, както се предполагаше първоначално.

"Стискаме палци това да са черните кутии, въпреки че вероятността те да са се отделили от опашката е голяма. Но все пак водолази трябва да потвърдят информацията", коментира експертът.

В сряда от безпилотно превозно средство е била забелязана задната част на самолета. Според специалисти, тя е на 30 метра дълбочина.

Животът на батериите на черните кутии е 30 дни. Именно затова спасителите се надяват да проследят сигналите и скоро да успеят да открият записващите устройства. 

Самолетът изчезна на 28 декември 2014 г. с 162 пътници на борда. До момента са намерени 46 тела. Според спасителните екипи, голяма част от останалите жертви се намират в корпуса на самолета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови