Украйна няма да продължи договора за сътрудничество с Русия

OFFNews 03 септември 2018 в 22:49 2056 0

Президентът на Украйна Петро Порошенко ще уведоми Русия, че няма да продължи договора за дружба, сътрудничество и партньорство между двете страни.

Той смята да го направи до 30 септември, съобщава ТАСС.

Пред лидерите на парламентарните групи Порошенко каза, че в най-скоро време ще свика заседание на украинския Съвет за национална сигурност (СНС) за обсъждане на въпроса.

Порошенко подчерта, че "договорът не се анулира, защото това е сложна и дълга процедура, а прекратява действието си, защото то не се продължава". Украинският президент добави, че това е въпрос от неговата компетенцията и не изисква гласуване в парламента. Той обаче иска все пак да чуе мнението на депутатите и то да бъде отчетено при обсъждането на въпроса в СНС. 

На 30 август външният министър на Украйна Павло Климкин каза, че министерството е подготвило всички необходими документи за прекратяването на договора, чийто срок изтича през април 2019 г. През октомври 2018 г. изтича срокът, в който страните са длъжни да заявят дали смятат да продължат или да прекратят действието на договора за пореден 10-годишен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови