Украинското контранастъпление в района на Харков струва на руската армия $673 млн.

Руснаците са напуснали територия от 9000 кв. км според карта на военното министерство в Москва

OFFNews 13 септември 2022 в 15:34 8811 0

Харков

Снимка БТА

Украйна си връща териториите около Харков.

По време на контранастъплението си в района на Харков украинските въоръжени сили са унищожили руска военна техника за 673 млн. долара. Данните огласи списание Forbes.

От 6 до 11 септември ВСУ са ликвидирали 590 единици вражеска техника, като Русия е загубила 86 танка и 158 бронирани машини, 106 артилерийски системи, 159 автомобила и 46 единици друга техника. Най-скъпоструващата загуба на руската армия е комплексът за радиоелектронна борба "Москва-1", която се оценява на 57 млн. долара. По данни на разузнаването Русия е разполагала само с 9 такива комплекса.

В района на Харков руските окупатори са загубили изтребител-бомбардировач Су-34 (за 36 млн. долара) и противобатарейна радарна система "Зоопарк-1М" (за 25 млн. долара). Не всичко от оборудването е унищожено. Според аналитичния проект Oryx от 6 до 10 септември украинската армия е заловила 129 единици военно оборудване, което Forbes оценява на 104 млн. долара, включително девет гаубици Мста-С и Мста-Б на стойност над 43 млн. долара.

В социалните мрежи излязоха много мемета, в които потребителите се шегуват, че само за една седмица Русия успя да предостави на Украйна повече военна техника, отколкото западните съюзници от началото на войната, отбелязва Forbs.

Според картата на руското министерство на отбраната от 6 септември руснаците са напуснали територия от почти 9000 кв. км, което е повече от 28% от Харковска област.

Генералният щаб на ВСУ все още е предпазлив в оценките си като отбелязва, че част от информацията ще бъде предоставена по-късно от съображения за сигурност, напомня изданието. Последната официална цифра от украинска страна е за 3000 кв. км. Но това не включва териториите, освободени на 11-12 септември, както и тези, които са били изоставени от руските войски, но чието превземане от ВСУ все още не е потвърдено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови