Украински депутат предупреди за заплаха от повторение на Чернобил

OFFNews 27 април 2019 в 16:56 4525 0

Чернобил след аварията

Снимка РИА Новости

Депутатът от Върховната рада на Украйна Сергей Шахов заяви, че в страната работят редица предприятия, в които съществува реална заплаха от екологична катастрофа.

В ефира на телевизия NewsOne той подчерта, че мащабите на катастрофата в някои от тях, особено в Запорожската АЕЦ, могат да бъдат съпоставени с аварията в Чернобил. Шахов посочи, че към него често се обръщат работещи в такива предприятия и разказват за различни опасни ситуации, които възникват заради липсата на проверки и контрол от страна на отговорните за това органи.

„По такъв начин те представляват мини-Чернобил, бомба със закъснител. Екологичната катастрофа е на всяка крачка в Украйна“, предупреди депутатът.

Аварията в АЕЦ Чернобил се случи на 26 април 1986 г., когато избухна 4-и енергоблок. Общата площ на радиационното замърсяване в Беларус достигна около 46 500 кв.километра – около 23% от общата територия. В Украйна бяха замърсени 50 000 кв.километра в 12 области. От радиоактивното замърсяване пострадаха 19 руски региона с територия почти 60 000 км.километра и население 2,6 млн.души, припомня РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!