Убийства и насилие спъват кампанията на Макрон за ЕП и подхранават крайната десница

OFFNews 22 май 2024 в 11:58 780 0

През април 15-годишно момче бе намушкано с нож в централния френски град Шатору, след като отказало да предаде телефона си

Снимка Getty Images

През април 15-годишно момче бе намушкано с нож в централния френски град Шатору, след като отказало да предаде телефона си

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред перфектна буря - страхът и насилието по френските улици могат да провалят предизборната му кампания за Европейския парламент.

Макрон се цели в отправянето на проевропейско послание до избирателите, но убийствата на тийнейджъри, престрелките и бушуващи протести по френските улици подхранват крайната десница, алармира авторитетното брюкселско издание Politico.

През последните няколко седмици убийствата, стрелбата по наркомани, повишената заплаха от тероризъм и смъртоносните протести в тихоокеанската отвъдморска територия Нова Каледония доминираха във френския ефир.

Макрон се опитва да убеди гласоподавателите да подкрепят неговата проевропейска визия за силен блок, в чийто център да бъде Франция. Борбата му обаче става все по-трудна, тъй като според социологическите проучвания крайнодясното Национално обединение на Марин льо Пен затвърждава значителната си преднина пред партията на Макрон.

Въпреки че последните шокиращи и насилствени събития не са очевидно свързани помежду си, потокът от новини предостави подстрекателски материал за крайнодясната кампания.

През април 15-годишно момче бе намушкано с нож в централния френски град Шатору, след като отказал да предаде телефона си. Нападателят му е бил момче от афганистански произход. Твърди се, че майката на нападателя е участвала в смъртоносната атака.

Последвалата реакция на Марин льо Пен бе да призове за спиране на мигранти от Афганистан, включително на търсещите убежище.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София