Турция ще депортира съпруги на ислямски терористи в родната им Холандия

OFFNews 02 ноември 2019 в 16:57 2880 0

Снимка npr.org

Главното управление по въпросите на миграцията при вътрешното министерство на Турция смята да депортира две холандски гражданки, които са съпруги на джихадисти от Ислямска държава, предаде Анадолската агенция.

Гражданките на Холандия Каутар С. и Фатима Х. през 2013 г. се запознали в интернет с двама терористи от Ислямска държава, след което пристигнали в Турция за среща на живо.

После двете двойки се прехвърлили нелегално в Сирия, където се оженили. Там Каутар С. родила две деца, а Фатима едно.

Но мъжете им загинали в бойни действия, което накарало двете жени нелегално да преминат в Турция с намерението да се завърнат в Холандия. В Анкара те поискали от посолството на страната си да им бъде организирано прибирането у дома.

Посолството обаче се свързало с турските власти и жените били доставени в отдела за борба с тероризма в столичното управление на полицията.

След приключване на разследването джихадистките съпруги ще бъдат пратени в главното управление по въпросите на миграцията в Турция, за да ги подготвят за депортацията.

Холандски медии обаче пишат, че властите са започнали процедура за отнемане на гражданството на Фатима Х., за да предотвратят нейното завръщане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови