Турция, Русия и Иран ще наблюдават дали се спазва примирието в Сирия

OFFNews 24 януари 2017 в 19:13 2937 0

Снимка Reuters

Турция, Иран и Русия ще създадат механизъм за наблюдение на спазването на примирието в Сирия. 

Това решение беше взето по време на срещата за мир в Сирия в столицата на Казахстан Астана. 

В изявлението на трите държави, което беше разпространено след края на преговорите се посочва, че сирийската криза може да бъде решена само по политически път и че военно решение няма.

Изявлението след преговорите обаче говори за това, че до реално решение не се е стигнало. 

"Планираме да създадем тристранен механизъм, за да сме сигурни, че режимът на прекратяване на бойните действия се спазва и за да предотвратим всички провокации", се посочва в съобщението.

Механизмът за наблюдение ще работи от Астана. 

Трите страни подкрепиха и готовността на сирийската опозиция да се включи в следващия кръг на преговорите, който ще се проведе в Женева на 8 февруари. 

Трите страни обявиха и че са доволни от резултатите от срещата в Астана. Сирийската опозиция обаче посочи, че има резерви относно срещата.

Ръководителят на сирийската опозиционна делегация на преговорите в Астана Мохамед Алуш посочи, че е отправил отделно предложение за прекратяване на огъня към Русия и се надява на отговор до една седмица. 

Предложение е било изпратено и на Турция и ООН, но не и до Иран, тъй като опозиционните сили няма да допуснат страната да има думата относно бъдещето на Сирия.

В същото време стана ясно, че Русия очаква реакцията на сирийската опозиция на предоставения ѝ проект за конституция на Сирия, изготвен от руски експерти. 

Москва обяви, че е изработила проекта с цел "да ускори процеса и да му придаде допълнителен и стимулиращ импулс, а не да намесва в самия процес на разглеждане и приемане на основния закон на страната". Лаврентиев добави, че този процес "трябва да бъде оглавяван от самия сирийски народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови