Турция избира президент за първи път на балотаж

OFFNews 28 май 2023 в 07:30 1471 0

Избори в Турция

Снимка Getty Images

Турция избира президент

За първи път в Турция днес се провежда балотаж на президентски избори, по-малко от половин процент не стигна на Реджеп Тайип Ердоган да спечели вота на първия тур на 14 май. Той получи 49,52%, а опонентът му Кемал Кълъчдароглу беше подкрепен от 44.88% от отишлите до урните. 

Право на глас имат 64 млн. турски граждани. В последните часове от кампанията двамата кандидати проведоха своите заключителни митинги. 

Ердоган пя любовна песен пред своите привърженици и призова всички да отидат до урните. 

"Така, както днес бързахме към този площад, така и утре ще бързаме към урните, нали? Рано сутринта ще гласуваме ли? Няма да позволим на нито един свой познат да не гласува, нали? Каквото и да става, ако някой каже, че не може да отиде до секцията, ще го заведем, нали? Няма да спрем. Трябва да довършим това, което започнахме на 14 май", заяви Реджеп Ердоган пред симпатизантите си в Истанбул. 

"Единствената ми цел е да донеса справедливост, мир и изобилие" - с тези думи Кемал Кълъчдароглу се обърна към избирателите. Опозиционният кандидат за президент присъства на среща за подкрепа на семействата в Анкара, съобщи БНТ. 

Според прогнозите на социолозите Ердоган ще спечели трети мандат. Всичко зависи от това колко гласоподаватели ще отидат до урните. Ако се включат привържениците на опозицията, които не излязоха на 14 май, вотът може да бъде спечелен от Кълъчдароглу, твърдят анализатори. 

Според Неджати Йозкан от Международна асоциация на политическите консултанти изненада за голямата част от хората в Турция се оказва голямата подкрепа за Ердоган в районите, пострадали от земетресенията.

„Ердоган каза на тези хора, че ще построи техните къщи. Половината ще се платят от правителството, а останалата част хората ще изплащат за период от 20 години. Кълъчдароглу им обеща, че ще ги построи държавата. Но това беше много невероятно обещание за хората и те избраха да се доверят на Ердоган. Защо, защото в историята на Турция, правителството никога не е правило нещо за хората, без да иска пари”, заяви Неджати Йозкан, цитиран от Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови