Турският здравен министър обясни как успешно лекуват болните от COVID-19

OFFNews 27 април 2020 в 13:10 6059 0

Снимка Хюриет

Турция е възприела свой протокол за лечение на коронавируса, който до момента дава много ефективни резултати, обяви здравният министър на страната Фахретин Коча, цитиран от в. "Хюриет".

Според него успехът се дължи на въвеждане на бързи промени в протокола, възприет в много държави.

"Няма съмнение, че основната причина за резултатите ни са героичните усилия на нашите здравни работници", каза Коча.

За разлика от други страни, лекарите в Турция не съветват хората със симптоми на коронавируса като висока температура, треска, болки в гърлото и кашлица да приемат антипиретици и да останат на домашно лечение, а предлагат прием в болница, където незабавно започват терапия с хлорохин при съмнителните случаи. Това става още преди да са излезли резултатите от пробите им за COVID-19.

Друга разлика, по думите на турския здравен министър е, че в допълнение към хлорохина се прилага и антибиотикът азитромицин - още в началния етап на заболяването.

Също на ранен етап се използва и препаратът фавипиравир (favipiravir), използван първо в Китай при интубирани пациенти, съобщи Фахретин Коча.

Прилага се и кислородна терапия на пациенти със затруднено дишане - отново на ранен етап от лечението, което, по думите на министъра, е намалило броя на починалите от дихателна недостатъчност.

И последно - лежащо болните пациенти със сериозни дихателни затруднения се поставят да лежат по корем. (Този метод за облекчаване на задуха описаха и британски медици - б.р.).

“Използваме този простичък метод от началото на пандемията. Други страни също го възприеха", добавя министърът.

Към днешна дата заболелите от COVID-19 в Турция са малко над 110 000, а починалите - 2805.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови