Тръмп спира парите за Палестина, ако не се върнат към мирните преговори с Израел

ОFFNews 25 януари 2018 в 18:28 2801 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес, че ще спре финансовата помощ за палестинците, ако те не се върнат към мирните преговори с Израел, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Тръмп изрази надежда, че здравият разум ще надделее сред палестинците и те ще се обърнат към мира. По повод отказа на ръководството на палестинската автономна власт да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс миналата седмица Тръмп каза, че това е проява на неуважение към САЩ. Той припомни, че палестинците получават "стотици милиони долара" американска помощ и че тези пари "са на масата", но няма да стигнат до тях, "докато не седнат и да преговарят за мир".
Нетаняху оцени високо решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава. След като Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, палестинското ръководство каза, че скъсва отношенията си със САЩ, защото те вече не могат да бъдат добросъвестен посредник в мирния процес, припомнят агенциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови