Quantcast

Тръмп ще обяви иранската Революционна гвардия за терористична групировка

OFFNews Последна промяна на 06 април 2019 в 08:51 3314 3

Генерал Касим Сюлеймани, предводител на отряда "Кудс" от Революционната гвардия, който оперира в чужбина.

Администрацията на Доналд Тръмп се кани да обяви иранската Революционна гвардия за терористична групировка. Подобно действие ще бъде първият път в историята на САЩ, в който страната ще определи официално звено на въоръжените сили на друга държава за терористична организация, пише "Гардиън".

Стъпката е част от кампанията на Вашингтон за "максимален натиск" срещу Иран, който включва и тежки икономически санкции. Според експерти, не е ясно доколко ще се промени ситуацията за иранските военни, след като бъдат обявени за терористи, тъй като и в момента те са силно санкционирани заради това, че САЩ вече ги е обявил за спонсори на тероризма.

Специалисти обаче не са сигурни, че подобно решение е законно, тъй като за терористични могат да бъдат обявени недържавни структури. Действието обаче се очаква да има икономически последствия, като откаже още повече компании да търгуват с Иран.

Революционната гвардия контролира голяма част от икономиката на държавата, като според Белия дом процентът възлиза на 50%.

"Това е знак, че Щатите са  готови да ескалират своята политика на "максимален натиск", но без да имат ясна идея какво искат да постигнат. Има объркване на действията и намеренията. Администрацията вижда нанасянето на щети като победа, но нещата не работят по този начин. Революционната гвардия винаги е процъфтявала под напрежение", коментира Ариан Табатабай от мозъчния тръст "Ранд".

Американски висши военни са притеснени от решението, предава "Уолстрийт джърнъл", смятайки, че то може да предизвика ответна реакция срещу техни военни в региона.

Според експерти, е възможно Техеран на свой ред да обяви американската армия за терористична организация, но едва ли ще се стигне до директен военен сблъсък.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

3

Victimized

06.04 2019 в 12:45

Когато преди 19 години САЩ обявиха война срещу "тероризма", никой не ги попита как можем да дефинираме терористи и кой е упълномощен да го направи. И да ги бяха питали нямаше да могат да отговорят.
Виждаме, че департамента и в частност AIPAC решават еднолично кой е терорист, кой е заплаха, и така на татък.
Д.Дж.Тръмп да се замисли дали имат успех след 18 години война в Ирак и Афганистан, и да се замисли дали Иран са държава от същия калибър, чиито генерали ще можете да купите като тези на Садам, и да ги направите членове на ИДИЛ.
Смешници.

10193

2

Чичо ви

06.04 2019 в 09:07

Кога почват бомбардировките?

4908

1

zuljin

06.04 2019 в 09:04

Русия клоун ако продължава в същя дух, много скоро ще гризне дървото... Ако си мисли, че САЩ са силата, която бяха преди 1990-та, е в огромна грешка...