Тръмп: Бих насърчил Русия да прави каквото си поиска

OFFNews 11 февруари 2024 в 08:29 6315 17

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска" и че подобно поведение е "престъпно", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина. Той е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Срещу него е единствено бившата постоянна представителка на САЩ при ООН Ники Хейли.

Ройтерс цитира реакцията на Белия дом, според който подобни думи са "ужасяващи и необмислени".

"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска", каза Тръмп пред евентуалните си избиратели.

Белият дом отхвърли тези коментари.

"Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в коментар за думите на бившия президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

17

Джендо Джедев

11.02 2024 в 18:34

Far Rider,

Тук съм напълно съгласен с теб. Тоя полезен идиот може да се окаже полезен с едно нещо и за Запада (за жалост - с 1000 за Путкин): Европа да започне да се еманципира военно от Америка. Дано в европейските глави прещрака поне едно реле по въпроса.

1000

16

Минал Заминал

11.02 2024 в 17:48

Рижият идиот, казват е с германски произход. Ако дивотиите му докарат на света отново лозунга " германия над всичко", добре ! Ама надали !

500

15

781000

11.02 2024 в 17:05

@Johny ако не се лъжа, вече ги спечели един път ? Въпросът е, кой е срещу него, защото също така животните не избират и най-немощното и оглупяващо, но кой знае защо на хората в САЩ друго не им се предлага.

2073

14

Johnny B Goode

11.02 2024 в 16:15

Оригиналната пърцуца, най-после да прочета нещо смислено от теб.
Така держать!

2073

13

Johnny B Goode

11.02 2024 в 16:13

Вчера Ники Хейли каза нещо интересно, по какво се различавали хората и животните.
Животни никога не избирали глупаво такова да води стадото.
И да повторя пак за БГ ватенките които хал хабер си нямат от как работят US . По-добре се надявайте Йелоустоун да изригне, отколкото Рижавият идиот да спечели изборите.

135

11

Far Rider

11.02 2024 в 14:40

Може да ми сложите и 1000 минуса. Това няма да промени реалността. Може никак, ама никак да не ни се иска Тръмп да се върне в Белия дом, но спомнете си, че за него гласуваха цели 75 000 000 американци. Вместо да е в затвора заради организирания от него метеж той е на свобода и се кандидатира отново. Осъдиха другите дребни риби от опита за преврат, но Тръмп не е дори обвиняем. Задайте си някои въпроси по тези факти за да разберете как функционира системата в САЩ. Спомнете си също, че той настояваше ЕС да увеличи разходите за отбрана. Меркел презрително нареди да съкратят подразделения в армията за да спаси немската икономика. И ето го резултата.

500

10

781000

11.02 2024 в 11:09

Путин е продукт на КГБ, но Тръмп е продукт на демокрацията, така че колкото и да не ни харесва, каквото си изберат САЩ, това ще получат.
А как ще спре войната за 24 часа знаем всички - ще предложи замразяване на конфликта в сегашните му граници срещу спиране на доставките на оръжие. Това изобщо не означава признаване на заграбените територии от САЩ или когото и да е, не означава също и че Украйна и Европа ще се съгласят при този вариант. Ако Европа иска да продължи без него, има една година за да се подготви, но не виждам да се е разбързала. С две думи - при мен мир, а след мен и потоп, съвсем както справянето му с Ковид.
Тръмп и всички популисти в Европа и САЩ са резултат на проблемите, които ние имаме, но по никакъв начин останалите политици не искат да признаят и само ги замитат под килима.

4642

9

ctef

11.02 2024 в 10:42

Фейк или не, заглавието е извадено извън контекста на изказването.
То се вижда, че европа вече се здъхва с доставката на конвенционални боеприпаси. Явно се е разчитало че лошото никога няма да се случи, или че друг ще спасява положението.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика