''Това беше първата размяна изцяло на жени.'' Русия и Украйна освободиха военнопленници

OFFNews 17 октомври 2022 в 23:12 6742 0

Военнопленници

Снимка twitter.com/AndriyYermak

Това беше първата размяна изцяло на жени, написа Андрий Ермак

Ръководителят на т.нар. Донецка народна република, която беше анексирана от Русия заедно с три други украински региона, каза, че Русия и Украйна отново са разменили военнопленници, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че са били освободени 110 руски граждани, като 72 от тях са моряци от търговски кораби, задържани през февруари. Ведомството добави, че руската страна е предала 108 жени. Министерството твърди, че всички освободени граждани на Руската федерация ще бъдат превозени до Москва с военнотранспортни самолети и ще им бъде оказана необходимата медицинска и психологическа помощ.

Денис Пушилин твърди, че е било договорено всяка от страните да освободи 110 военнопленници, но неговата "страна" е предала само 108 украинки, след като две жени са казали, че искат да останат в Русия.

Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак посочи, че сред освободените жени има 12 цивилни, предаде Ройтерс.

"Това беше първата размяна изцяло на жени", написа той в "Телеграм" и добави, че 37 от жените са били пленени, след като руските сили превзеха огромния металургичен комбинат "Азовстал" в Мариупол през май.

Украинското министерство на вътрешните работи уточни, че някои от жените са били задържани от промосковските власти в източната част на страната още през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!