Тежки наводнения в САЩ, нови жертви във Франция, Филипините и Гватемала

OFFNews 04 октомври 2015 в 13:03 6842 0

Наводнение

Снимка АП

В Чарлстон, щат Южна Каролина, гражданите са предупредени да не излизат от домовете си.

Дъждове, „невиждани от 200 години“, регистрира Националната метеослужба на САЩ по Източното крайбрежие на САЩ. След като през седмицата от Бахамските острови тръгна ураганът Хоакин, драма надвисва над територии, където живеят 22 милиона души.  За водни бедствия по съвпадение се съобщава и от други краища на света.

В Южна Каролина президентът Барак Обама вече обяви извънредно положение. Там спасителни екипи изваждат пътници и водачи от блокирани във водата коли, съобщи Си Ен Ен. Нащрек са хората в щатите Делауер, Ню Джърси, Мериленд и в други райони.

Наводнени са участъци от много пътища, селища, ниви; при това не се очертава валежите да спрат скоро, предават американските електронни медии. Метеоролог, цитиран от Ен Би Си, е предупредил: „това е бавно движещо се бедствие“.

Вече има не по-малко от две жертви. В Северна Каролина 72-годишна жена е била убита от дърво, съборено от бурен вятър върху автомобила, в който е била пътничка. В Южна Каролина 56-годишна жена се е удавила, тъй като не е могла да излезе от колата си, попаднала в наводнен пътен участък.

Над половината загинали при наводнения са били в колите си, сочи статистика, припомнена от националната метеослужба на САЩ, която разпространява видеоклипа „Заобиколете, не се давете“. „Не подценявайте силата на водата“ е посланието в него“. Уточнява се, че поток дълбок 12 инча (30, 5 см) е достатъчен, за да повлече малка кола.

Все още не е известна съдбата на 33-членния екипаж на товарен кораб, изчезнал в петък край Бахамските острови.

На север от Филипините над 120 рибари са изчезнали в морето в резултат на мощния тропически тайфун „Мучжиге“, съобщи китайската агенция Синхуа. Спасени са 31 души от вероятно потъналите общо 23 риболовни корабчета и лодки.

В част от самия Китай е обявен червен код заради приближаването на тайфуна.

Днес френският президент Франсоа Оланд и вътрешния министър Бернар Казньов са на посещение в пострадалите от наводнение райони в югоизточна Франция. Общо 13 души загинаха в бедствието, засегнало Ривиерата в събота сутринта. Шестима обаче са безследно изчезнали, предаде днес „Франс 24“, опасявайки се, че с тях трагичната равносметка нараства.

От Гватемала Би Би Си съобщи, че броят на жертвите от калното свлачище, заринало късно в четвъртък село Ел Камбрей е достигнал 73. Но около 350 се смятат за изчезнали. Стотици спасители отчаяно разкопават пръстта и камъните, сринали се от близкия хълм след мощни дъждове. Но надеждата да бъдат открити други оцелели се топи.

Централно американската планинска страна е една най-уязвимите за природни в света, припомня Би Би Си. Причина са „силните валежи и урагани и тежката бедност, която принуждава хората да живеят в неподходящи райони“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови