Тереза Мей ще представи в следващите седмици стратегия за Брекзит

OFFNews 08 януари 2017 в 17:22 4342 3

Тереза Мей ще представи в следващите седмици стратегия за Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей ще представи стратегията си за излизане на страната от Европейския съюз. Това ще стане в следващите няколко седмици, съобщава Ройтерс.

В първото си интервю за годината Мей отрече да има бъркотия около напускането на Съюза и обеща да постигне възможно на-добрата сделка. 

Тя повтори, че при решаващия въпрос в дебатите за ЕС - дали ограничаването на имиграцията във Великобритания ще бъде издигнато като приоритет над преференциалния достъп до единния пазар на общността - не става дума за избор между едната или другата възможност и че Великобритания няма да запазва "късчета членство", уточнява БТА.

Мей даде признаци, че Великобритания вероятно ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги. Според нея свободното движение ще спре, защото Великобритания е гласувала да има контрол върху своите граници.

Мей каза, че иска да постигне "амбициозна сделка", отхвърляйки твърдението на бившия британски посланик в ЕС Айвън Роджърс за бъркотия в подхода на правителството към преговорите за Брекзит.

Мей също така каза, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е правил неприемливи коментари за жените, но подчерта, че е имала хубави разговори с него за жизненоважните трансатлантически отношения.

Тръмп написа днес в Туитър, че "очаква с нетърпение да се срещне с министър-председателя Тереза Мей във Вашингтон през пролетта". По думите му "Великобритания, отдавнашен съюзник на САЩ, е много специална".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови