Търсят сметка от британски министър защо е посетил възрастните си родители

OFFNews 10 април 2020 в 13:36 2329 0

Британски министър ще трябва да даде публично обяснение защо е посетил възрастните си родители в условия на коронавирус, когато хората в рисковите групи трябва да бъдат пазени, включително чрез социално дистанциране.

Робърт Дженрик (отговарящ за политиката в областта на местното самоуправление) трябва да обясни какво е наложило да пропътува 40 мили (прибл. 64.37 км) до дома им - обяви колегата му във вътрешното министерство Ник Томъс-Саймъндс, цитиран от Би Би Си.

Самият Дженрик казва, че им занесъл стоки от първа необходимост, включително лекарства, защото родителите му се самоизолирали, и увери, че "уважавам правилата за социално дистанциране".

Томъс-Саймъндс коментира пред Би Би Си, че в Кралството сега има четири причини, при които се разрешава да напуснеш дома си и една от тях е да доставиш стоки от първа необходимост за хора от уязвимите групи. "Наистина ако това е, което Робърт Дженрик е направил, тогава то попада в рамките на четирите изключения. Именно той трябва да отговори точно каква е била целта на пътуването, което е предприел" - допълва Томъс-Саймъндс.

Медицинският директор на обществената здравна служба на Англия д-р Пол Косфорд също каза: "звучи така, все едно това, което е направил, попада в една от четирите насоки за изключения" и допълни: "Принципът е ясен и той е: стойте си вкъщи, освен ако не абсолютно наложително да излезете".

Случващото се е пет дни, след като главният лекар на Шотландия Кетрин Колдърууд подаде оставка, след като отишла два пъти до втория си дом, пише още Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови