СЗО ще се проверява как са реагирали на пандемията от COVID-19

OFFNews 18 май 2020 в 16:52 2883 0

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус ще инициира проверка на начина, по който СЗО, която е орган на ООН, е реагирала на епидемията от коронавируса, предаде ДПА.

Той обяви това на годишната конференция на организацията в Женева.

Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент, каза той в отговор на предложение, внесено от всички световни региони, включително и от ЕС. Според него тя трябва да се фокусира не само върху действията на СЗО, но и върху начина, по който са отговорили на пандемията всички международни действащи лица.

Междувременно Китай обяви, че подкрепя извършването на цялостен преглед под егидата на Световната здравна организация на глобалните действия срещу пандемията от COVID-19, след като разпространението на вируса бъде овладяно. Това беше съобщено днес от китайския президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Във видеопослание до годишната сесия на СЗО Си каза, че Китай е демонстрирал откритост и прозрачност за епидемията от COVID-19, която за пръв път избухна именно на негова територия в края на 2019 г., и ще подкрепи разследване, което да бъде извършено по обективен и безпристрастен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови