СЗО: Новият коронавирус може никога да не бъде заличен изцяло

OFFNews Последна промяна на 14 май 2020 в 07:44 4601 0

Световната здравна организация предупреди, че "новият коронавирус може никога да не бъде заличен" изцяло и населението по света ще трябва да се научи да живее с него.

Това стана ясно от изказването на изпълнителният директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО Майкъл Раян, предаде Би Би Си. 

Той сравни заболяването с ХИВ и добави, че има "дълъг път" към връщането на нормалния ритъм на живот.

"ХИВ не е отминал - но ние се примирихме с вируса", подчерта Раян. 

Той обясни, че в момента съществуват над 100 потенциални ваксини, и отбеляза, че има и други заболявания, като морбили, които все още не са елиминирани, въпреки че има ваксини за тях.

Жертвите на COVID-19 в света са почти 300 000 души, а регистрираните болни са над 4,3 млн. души по данни на университета Джонс Хопкинс. На този фон някои държави преминават към разхлабване на мерките си.   

Междувременно ООН предупреди, че пандемията причинява и множество психични заболявания, особено в страни, в които има недостиг на средства в психично здравеопазване.

От друга страна, генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус съобщи, че институцията е публикувала статистиката си за здравето тази година. 

"Има добри новини - хората по целия свят живеят по-дълго и по-качествено. Най-голям напредък има при страните с ниски доходи, където продължителността на живота е нараснала с над една пета от началото на хилядолетието. Наполовина е намаляла от тогава и детската смъртност", добави той. 

Докладът отразява и твърде бавният темп на прогрес за постигането на целите за устойчиво развитие, но той ще бъде усложнен и от коронавируса. Новата статистика извежда на показ ключовия фактор на пандемията - неравноправието, допълни Гебрейесус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови