СЗО отрече да ѝ е оказван натиск от Китай да скрие информация за коронавируса

OFFNews 11 май 2020 в 10:37 3724 0

Световната здравна организация (СЗО) заклейми като неверни твърденията в публикация на германското списание "Шпигел", че е скрила информация за новия коронавирус след натиск от Китай, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията на ООН каза в комюнике, че статията на "Шпигел" за телефонен разговор от 21 януари между ръководителя ѝ Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Цзинпин е невярна и безпочвена.

Според секретен доклад, цитиран от медията, по време на този разговор китайският президент е помолил Гебрейсус да не оповестява, че вирусът се предава лесно от човек на човек. Обсъдено е било СЗО да отложи информацията за задаваща се глобална пандемия.

По неофициални сметки на германски разузнавачи с този си акт Китай е причинил забавяне от поне месец и половина на обявяването на пандемията, а оттам – и на карантинните мерки в отделните страни, което пък е довело до множество смъртни случаи.

През времето, в което новината за приближаващата пандемия е била държана в тайна, Китай е увеличил вноса на медицински консумативи, както и е прикрил данни за ранни проби от вируса.

От СЗО твърдят, че Гебрейесус и Дзинпин никога не са разговаряли по телефона и добавиха, че такива неточни данни възпрепятстват усилията за борба срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови