Стотици ценни произведения на изкуството и части от старинни мебели изчезнаха мистериозно от Елисейския дворец

OFFNews 21 юли 2019 в 18:38 12120 0

Стотици ценни произведения на изкуството и части от старинни мебели са изчезнали мистериозно от Елисейския дворец. Френската полиция разследва случая, предава британският в. "Тhe Telegraph".

700-те липсващи предмета включват бронзови скулптури и статуетки, имперски столове, реставрирана маса за вечеря от 19-и век, фотьойл от 18-и век и килими от 17-ото столетие.  Разследващите не са сигурни дали вещите са преместени, забравени в някой склад или откраднати.

През последните 7 г. Елисейският дворец отправи 81 обвинения в предполагаеми кражби на 122 скулптури, картини или снимки, части от мебели и други над 500 предмета, за които се смята, че струват десетки хиляди евро.

"Има шокиращо ниво на нехайство при проследяването на вещите. Те не са взети от аукционна къща или частен апартамент, но от президентската официална резиденция, където сигурността е изключително висока. Разследващите ще проверят дали те не са били откраднати от хора от персонала", казва неназован източник от полицията, цитиран от вестника. 

Париж е известен с кражбите на бижута, които стават там, но изчезването на толкова много ценни исторически и културни артефакти от официална резиденция е засрамващо за политическата институция, коментира изданието.

По-рано този месец полицията обяви, че разследва предполагаема кражба на седем творби от Елисейския дворец, но сега се оказва, че изчезналите предмети са многократно повече. Ако се включат и съдовете, списъкът с липсващи предмети ще наброява 57 165, ако всяка чиния и чаша се преброят отделно. Наскоро порцеланов комплект за сервиране, обявен за продажба eBay през 2014 г., бе идентифициран като част от комплект, принадлежащ на френския президент Рене Коти през 50-те години на миналия век.

Елисейският дворец не е единствената президентска резиденция във Франция с този проблем. Такива случаи има във версайската вила "Ла Лентерн", Форт Брегансон на Средиземноморското крайбрежие, където президентът Еманюел Макрон прие британския министър-председател Тереза Мей миналото лято. Крадците вероятно са се възползвали от липсата на подробно описание на предметите и най-вече на сервизите за хранене, приборите и лесно преносимите обекти, като например столове.

Миналата година семейство Макрон бяха въвлечени в скандал заради новите сервизи, които поръчаха, за да заменят използваните от десетилетия. Техните действия целяха освежаване на обстановката в Елисейския дворец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови