Столтенберг: Притесненията на Турция за влизането на Швеция и Финландия в НАТО са основателни

OFFNews 12 юни 2022 в 18:33 4292 0

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето й на членството на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Финландия днес, предаде Ройтерс.

Според Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция, и че следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.

По думите на генералния секретар на НАТО срещата на високо равнище на Алианса в Мадрид никога не е била краен срок за одобряване на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия.

Турция се противопостави на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови