Според Русия свалянето на изтребителя е планирана провокация

OFFNews 25 ноември 2015 в 15:03 5062 21

Инцидентът със свалянето на руския изтребител Су-24 прилича на планирана провокация. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Имаме сериозни съмнения за това, че това е непреднамерен акт. Това много прилича на планирана акция, подчерта Лавров.

В същото време той уточни, че Русия няма намерение да воюва с Турция и в отношението им към турския народ нищо не се е променило.

Въпреки това по думите му свалянето на руския изтребител ще има ответна реакция и Москва ще преразгледа отношенията си с Анкара.

Руският външен министър каза още, че терористи са използвали турска територия, за да подготвят атаки в други държави, без да даде повече информация по въпроса.

Лавров повтори препоръката си руските граждани да се въздържат от пътуване в Турция.

В същото време турското външно министерство обяви, че външните министри на Турция и Русия ще се срещнат в следващите дни, за да обсъдят ситуацията.

По-рано днес турският премиер Ахмет Давутоглу направи опит да намали напрежението между двете страни, като обяви, че Турция не е знаела чий е сваленият самолет и е разбрала едва след съобщението на Москва.

Въпреки това той защити свалянето на самолета, като подчерта, че Русия нееднократно е била предупреждавана, че Турция ще предприеме действия, ако руски самолети нарушават въздушното й пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!