Според командващия украинската армия дроновете са ключът към предимство пред Русия

OFFNews 19 март 2024 в 10:55 3351 0

Обучение с дронове край Киев

Снимка Getty Images

Обучение с дронове край Киев

Разработването на безпилотни системи или дронове е от ключово значение, за да може Киев да получи предимство пред числено превъзхождащите ни руски сили, заяви късно снощи главнокомандващият на Украйна Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

След среща със своя заместник Вадим Сухаревски Сирски заяви в Telegram, че развитието на използването на безпилотни системи е приоритет. "Търсим асиметрични решения, за да получим качествено предимство пред числено превъзхождащ противник", отбеляза Сирски.

Увеличеното използване на безпилотни летателни апарати от двете страни измества конфликта от бойното поле към удари по военната, енергийната и транспортната инфраструктура на другата страна.

Тъй като украинските военни са превъзхождани по въоръжение и бройка на бойното поле, силите на Москва увеличават натиска по цялата фронтова линия и постигат постепенни успехи, отбелязва Ройтерс.

Президентът Владимир Путин, който в неделя получи още 6 години на власт, след като спечели президентските избори в Русия, заяви, че силите на Москва имат предимство на бойното поле в Украйна и обеща да продължи военната операция.

Украинският президент Володимир Зеленски като част от военните си реформи нареди през февруари създаването на отделен клон на въоръжените сили на Украйна, посветен на безпилотните самолети. Сухаревски бе избран да отговаря за разработването на безпилотни системи и използването им от войниците.

Военни анализатори твърдят, че безпилотните летателни апарати биха могли да дадат на Украйна технологично предимство пред Москва, предвид недостига на артилерийски снаряди и други по-традиционни оръжия. Но руската индустрия за дронове също се развива бързо.

Тъй като безпилотните самолети стават все по-малки, по-смъртоносни и могат да се придвижват на по-голямо разстояние, през последните месеци Украйна използва бараж от тях, за да атакува петролни рафинерии на територията на Русия, като през първото тримесечие извади от строя около 7% от капацитета ѝ за рафиниране.

Въздушните и морските атаки на Украйна с дронове срещу руския Черноморски флот в Крим, някои от които бяха успешни, също накараха руското министерство на отбраната да обещае през уикенда да предпази флота от бъдещи атаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!