Словакия и Унгария платиха за транзита и руският петрол потече по тръбопровода "Дружба"

OFFNews 10 август 2022 в 19:45 6667 0

петрол

Снимка Архив

Петролопроводът "Дружба".

Доставките на руски петрол за Словакия и Унгария по петролопровода "Дружба" се възобновяват, след като двете страни се разбраха с Украйна да платят за транзита вместо руснаците, съобщиха чуждите агенции.

Потокът вече потече към Словакия, а към Унгария това ще стане утре сутрин.  

"Укрнтранснафта" спря транзита на петрол в началото на август поради проблеми със заплащането на предоставените услуги. От "Транснефт" обясняват, че парите не са били преведени по сметката на украинската компания поради санкциите. В резултат на това унгарският концерн и неговата петролна рафинерия Slovnaft в Братислава предлагат на Русия и Украйна да платят, на което Москва и Киев се съгласяват. В крайна сметка унгарската MOL извършва плащането по сметката на Slovnaft, посочва и ТАСС.

На 4 август "Укртранснафта" спря изпомпването на руски петрол през южния клон на петролопровода "Дружба", който доставяше гориво за Унгария, Чехия и Словакия. В същото време транзитът по северния клон през Беларус за Полша и Германия продължава нормално.

Причината за спирането на доставките бе, че след задействането на шестия пакет от санкции срещу Русия Киев отказа да получава пари за транзита през "Газпромбанк".

Унгарската петролна група МОЛ съобщи, че се е съгласила да покрие таксите и вече е превела парите, предаде АФП. Същото е направила и Slovnaft, съобщи представителят на фирмата Антон Молнер.

"Транснефт" е подала заявление до упълномощената банка да предаде информацията на европейския регулатор и да получи разрешение за разплащане с "Укртранснафта". Компанията работи и по алтернативни начини на плащане, се казва в съобщението на ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови