След скандала с подводниците: Макрон прие Блинкън в Елисейския дворец

OFFNews 05 октомври 2021 в 16:27 1101 0

Снимка elysee.fr/en/emmanuel-macron

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в Париж, бе приет днес от френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят потенциалното сътрудничество, свързано с новия военен алианс AUKUS, предаде БТА.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, поискал да остане анонимен, твърди, че двамата са обсъдили евентуални съвместни проекти, които може да бъдат обявени от Макрон и Байдън по-късно този месец. Той не посочи за какви проекти става въпрос.

Продължилата 40 минути среща между Макрон и Блинкън, състояла се при закрити врата в Елисейския дворец, не е била в графика за днес на посещението на американския държавен секретар. В програмата му са били предвидени разговори с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан и с президентски съветник.

Между Париж и Вашингтон възникна напрежение, след като в средата на септември САЩ обявиха, че сключват нов алианс с Австралия и Великобритания в Индийско-Тихоокеанския регион район, за да противодействат на интересите на Китай.

Военното споразумение- AUKUS, разгневи френските власти, тъй като заради него Австралия анулира огромна сделка за покупка на френски подводници.

След като беше обвинен, че е "забил нож в гърба" на съюзника си, американският президент Джо Байдън в крайна сметка призна, че е допусната грешка и поиска извинение в телефонен разговор с Макрон, отбелязвайки, че комуникацията с Париж е можело да бъде по-добра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови