Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сирийските власти разстреляли пилотите на падналия турски самолет

Елица Мартинова 30 септември 2012 в 12:25 2692 2

Изтребител, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Изтребител, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Двамата турски пилоти, за които се смяташе, че на 22 юни са загинали при падането на изтребителя им, са били задържани от сирийското разузнаване и след това разстреляни.

Това показват секретни документи, разпространени от саудитската телевизия „Ал Арабия”.

„Двамата турски пилоти бяха заловени от сирийското военновъздушно разузнаваме, след като изтребителят им бе свален в координирана операция с руската военноморска база в сирийския град Тартус”, гласи секретната информация.

Твърди се, че разобличаващият документ е бил писменото нареждане на президента Башар Асад до ръководителя на разузнавателните сили Хасан Абдел Рахман.

Писмото нарежда двамата пилоти да се третират като пленници и да бъдат разпитани за отношенията на Турция с бунтовническите сили.

„Въз основа на информацията и напътствията на руското ръководство се налага да бъдат елиминирани двамата турски пилоти, задържани от частите за специални операции, и телата им да бъдат върнати на мястото на катастрофата в международни води”, пише още в документа.

Той все още не е преминал независима експертиза за достоверност.

Посочената в писмото версия не съвпада с последните становища на турското правителство. След експертиза кабинетът на Ердоган заключи, че изтребителят не е бил свален от сирийската армия, защото по останките липсват следи от взривни вещества.

Ако документът се окаже достоверен обаче, той ще предизвика сериозен международен конфликт, в който ще бъде пряко въвлечена и Русия.

Турското външно министерство все още не е направило официален коментар по случая.

Самолетът на югоизточната ни съседка падна на сирийска територия на 22 юни. Правителството на Башар Асад настояваше, че спецчастите са свалили изтребителя, без да знаят, че е турски.

Кабинетът на Ердоган бе категоричен, че пилотите са били прихваната в мездународното въздушно пространство, след като погрешка са навлезли за кратко над територията на Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews