Сирийските кюрди атакуваха турски градове, 5 деца са сред убитите

НАТО подкрепя Турция за операцията „Извор на мира“

OFFNews 11 октомври 2019 в 19:57 10979 0

Снимка АА

Кюрдските отряди от сирийския клон на ПКК атакуваха района Нусайбин в турската крайгранична провинция Мардин, убитите са 8, а 35 души са ранени, предаде Анадолската агенция.

По-рано през деня на минометен обстрел откъм Сирия бе подложен град Суруч в провинция Шанлъурфа. Взривовете на минометните снаряди отнеха живота на двама цивилни жители, други двама са ранени.

Предния ден при ракетно-минометни обстрелвания по населени места в провинциите Шанлъурфа и Мардин в Югоизточна Турция загинаха 7 жители, сред които 5 деца на възраст 11, 12 и 15 години, и бебе на 9 месеца.

При обстрела в Нусайбин са ранени и двама кореспонденти на Анадолската агенция. Огънят е бил от района на Камишли в Сирия, контролиран от бойците на сирийското крило на ПКК.

По време на операцията „Извор на мира“ в северната част на Сирия са убити трима турски военни.

От началото на турската военна операция са наутрализирани 342 терористи, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар и увери, че всичко ще приключи в срок и с успех.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е в Истанбул, подчерта, че нито една страна от алианса не е подлагана на толкова атаки, колкото Турция от територията на Близкия Изток.

Той отбеляза, че съюзниците от НАТО ще продължат да подкрепят Турция, която е в челото на изключително важната за алианса борба.

Столтенберг посочи, че всички заловени и заключени в сирийските затвори терористи от Ислямска държава трябва да останат на територията на Сирия. За това обаче е необходимо да се разработи план, допълни той.

„От страните в НАТО Анкара очаква солидарност по въпросите за гарантиране на сигурността на границите. В тази връзка особено значение има принципът за единството на зоната за сигурност на алианса. Това е естествено и законно право на Турция“, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместната пресконференция със Столтенберг.

Чавушоглу призова за борба с дезинформацията за антитерористичната операция „Извор на мира“. „Кюрдските терористи опитват да припишат на турските въоръжени сили собствените си атаки срещу християните в сирия и по този начин да повлияят на световната общност, особено на християнския свят“, посочи първият дипломат на Турция.

При закрити врати в Истанбул преминаха преговорите между Столтенберг и президента Реджеп Ердоган.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови