Сикрет сървис изчерпа бюджета си за охрана на семейство Тръмп

ОFFNews 21 август 2017 в 19:49 5955 0

Многолюдното семейство на Доналд Тръмп и желанието на президента на САЩ да прекарва уикендите в луксозните си голф клубове са изчерпали отпуснатия за тази година бюджет на Сикрет сървис, разкри в. "Ю Ес Ей тудей", цитиран от Франс прес и БТА.

Рандолф Алес, директорът на службата, която охранява държавния глава, казва за американския ежедневник, че над 1000 нейни агенти вече са достигнали определения от федералния бюджет индивидуален таван за заплати и извънреден труд, който е по 160 000 долара годишно.

Натоварването на Сикрет сървис е безпрецедентно, тъй като поема пълнолетните деца на президента Тръмп, които много пътуват за управлението на семейния бизнес, но и за ваканциите си, както и самия Доналд Тръмп, който прекарва уикендите си основно в своите клубове за голф и други луксозни имения на Източното крайбрежие - във Флорида, Вирджиния или Ню Джърси.

"Президентът има многобройно семейство, а нашата отговорност е определена по закон. Нямам никаква възможност за маневриране", заявява Алес, който е бивш генерал от морската пехота.

Той посочва, че досега на агентите му никога не се е налагало да охраняват толкова голям брой хора, свързани малко или много с Белия дом: 42 души, в това число 18 члена на семейството на президента. При управлението на предшественика на Тръмп Барак Обама тази бройка е била 31 души.

Непрестанните пътувания и извънредният труд водят и до масови напускания на агенти и началникът им предупреждава, че ако Конгресът не увеличи бюджета на службата, той няма да може да изплати вече положения извънреден труд.

Различните компетентни комисии в Конгреса съобщиха, че търсят решение.

Сикрет сървис освен това започна широкомащабна кампания за набиране на агенти. В момента службата има 6800 цивилни и униформени служители. Целта е числеността им да нарасне до 7600 души през 2019 г. и до 9500 човека през 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови