Северна Македония обяви извънредно положение и отложи парламентарните избори (видео)

Кабинетът ще продължи да действа като служебно правителство

OFFNews 18 март 2020 в 20:38 6726 0

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус за срок от 30 дни.

Пендаровски заяви, че преди изтичането на срока правителството трябва да представи доклад за ефекта от въведените мерки и да даде евентуално предложение за продължаване на извънредното положение с още 30 дни.

"Фактът, че за пръв път от обявяването на нашата независимост въвеждаме извънредно положение, показва колко сериозна е ситуацията и колко голям е рискът за всички нас. От днес изпълнителната власт ще има разширени правомощия и ще може да използва ресурсите на държавата, и държавни, и частни, за да можем по-добре да се справим с епидемията", добави Пендаровски, като подчерта, че предстоят тежки дни.

Според него кабинетът ще продължи да действа като служебно правителство, за да може и опозицията да участва в решенията му.

Президентът обяви, че в условията на извънредно положение парламентарните избори, които бяха насрочени на 12 април, няма да се състоят. "Ще бъдат отложени, докато не се създадат условия за честно и демократично изразяване на волята на гражданите", обяви той. 

"Имам послание и за всички наши граждани, които пребивават в чужбина. Най-добре е да останете в страната, в която се намирате толкова дълго, колкото продължава това положение. Ако обаче решите да се върнете у дома, сте добре дошли, но ще трябва да спазвате всички мерки, предписани от компетентните органи, което означава, че може да бъдете поставени в карантина", допълва Пендаровски.

До момента в Северна Македония са регистрирани 35 заразени с новия коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови