Северна Корея затвори всички в домовете, защото Жълтият вятър носел COVID

OFFNews 22 октомври 2020 в 16:57 4186 0

Правителството на Северна Корея издаде заповед да не се излиза от домовете и да не се проветрява в четвъртък, докато премине Жълтия вятър, който носел COVID. Жълтия вятър, Жълтият прах или Азиатските прашни бури са сезонен метеорологически феномен, възникващ през есента на територията на Източна Азия. Пясък и прах от пустините в Монголия, Китай и Казахстан се вдигат под формата на плътни облаци и преминават над Китай, Северна и Южна Корея, Япония и дори влияят на качеството на въздуха в САЩ и Канада

“Жълтият прах, който съдържа различни вредни съставки, действа директно върху дихателната система на човека и има много отрицателен ефект. Щетите са по-тежки в случая на възрастни хора със слаба имунна функция и кърмачета.

По-специално, в светлината на настоящата ситуация, че новата коронавирусна инфекция продължава да се разпространява по света и данните, че вирусите могат да се прехвърлят дори по въздух, необходимостта от съзнателно справяне с явлението жълт прах и предприемане на задълбочени мерки става все по-очевидна”, пише в статия в държавният вестник "Родонг Синмун". В материала се подчертава, че карантинните работници в епидемията в цялата страна трябва "ясно да разпознаят опасността вируса да навлезе в Северна Корея чрез жълт прах”.

В статията се твърди, че изследванията по целия свят са показали, че COVID-19 може да се „предава по въздух“ и по този начин Северна Корея трябва да приеме сериозно входящия поток от жълт прах.

“Преди всичко е важно да се въздържате от дейности на открито и никога да не излизате излишно навън. Тези, които неизбежно излизат, трябва да спазват карантинните разпоредби, включително носенето на маски”, пише в публикацията. На тези разпоредби е обърнато и специално внимание в телевизионните предавания на Северна Корея.

Руското посолство в Северна Корея също публикува във фейсбук страницата си разпоредбите. “ Както ни беше обяснено, тези мерки се предприемат, защото заедно с частиците жълт прах на територията на републиката може да бъде внесен новият коронавирус”, написаха от посолството.

В същото време южнокорейските медии пишат, че е почти невъзможно жълтият прах от Китай да разпространи COVID-19 в Северна Корея.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун каза по време на военния парад в Пхенян преди две седмици, че е благодарен, че "нито един човек" в Северна Корея не се е заразил с новия коронавирус (COVID-19), който се разпространи в целия свят след появата му в съседен Китай. Лекари избягали от Северна Корея не са съгласни с него. Журналисти отразяващи региони предполагат, че Ким Чен-ун реално въвежда карантина срещу разпространението на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!