СДСМ призова депутатите в Скопие да одобрят френското предложение

OFFNews 16 юли 2022 в 13:34 1383 0

Протест пред парламента в Скопие.

Снимка Getty Images

Протест пред парламента в Скопие.

Пред парламента днес е важно решение за бъдещето на страната и нашата европейска интеграция, след като бе потвърдено, че последното европейско предложение ни отваря пътя за влизане в Европейския съюз като македонци с чист македонски език и гарантирана македонска идентичност, се казва в съобщение на СДСМ, цитирано от агенция МИА. Партията призовава всички депутати да подкрепят заключенията, предложени от парламентарната група на СДСМ, които задължават това и всяко бъдещо правителство на Република Северна Македония, всички институции и експертния преговорен екип да зачитат безусловно езиковите, историческите и културните особености на македонския народ, като елементи, които не подлежат на преговори с Европейския съюз. В заключенията се предвижда, че преговорите ще се водят на равноправна и принципна основа, при зачитане на нормите на международното право, при безрезервно уважение към достойнството и уникалността на македонския народ, както и в пълно съгласие с приетата от парламента резолюция от 29 юли 2021 г.

Най-накрая, след 17 години чакане и 13 положителни препоръки, държавата има шанс да започне преговорите за присъединяване към ЕС, за реализиране на втората стратегическа цел, с напълно защитен македонски език, идентичност и самобитност, се казва в съобщението на СДСМ.

Дебатите в парламента на Република Северна Македония по предложената от ЕС преговорна рамка продължават и днес.

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” настояват за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка „асимилация и българизация на македонския народ”, изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България.

Пред парламента продължава да стои палатковият лагер на протестиращи срещу предложението за преговорна рамка, но протестиращите са значително по-малко от предишните дни.

Дебатите за преговорната рамка започнаха в парламента на Република Северна Македония в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !