Сделка за Брекзит ще има до 48 часа, обяви Мей

OFFNews 13 ноември 2018 в 12:51 2131 0

Обединеното кралство и Европейският съюз почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа. Това обяви британският премиер Тереза Мей по радио Би Би Си, цитирана от БТА.

"Сега сме почти на финала", каза Мей.

Според началника на кабинета, който е и заместник на Мей, Дейвид Лидингтън обаче не може да има сделка на всяка цена. 

Запитан дали казва, че е възможно да има сделка през следващите 24 до 48 часа, той отговори: "Все пак е възможно, но изобщо не е категорично, мисля, че това обобщава нещата. Предпазлив оптимист съм".

В понеделник Мей обяви, че все още има значителни нерешени проблеми по Брекзит и че двете страни се приближават към "финалната фаза" в преговорите.

Външният министър Джереми Хънт каза днес, че около 95 процента от споразумението са готови, но оставащите пет процента са трудни и затова не е ясно кога ще приключат преговорите.

"Не мога да отговоря на този въпрос, защото това са преговори, в преговорите има две страни. Още нямаме решение", каза министър Хънт в Рияд. "Мисля, че и двете страни са насърчени от факта, че е постигнато толкова много", каза британският първи дипломат.

Компромисният план на Мей, който цели запазване на тесни търговски връзки с ЕС, се посреща със съпротива и от привържениците на Брекзита, и от проевропейците, както и от северноирландската партия, която крепи правителството й, а дори от някои от собствените й министри.

До излизането на Великобритания от ЕС остават пет месеца, но преговорите са забавиха заради несъгласие по т.нар. северноирландска "предпазна клауза", която да гарантира, че, ако не бъдат договорени навреме новите търговски отношения, няма да има връщане към твърда граница на остров Ирландия.

Опитът на Мей да деблокира преговорите, като обмисли продължение на статуквото от преходния период отвъд сега предложената дата в края на декември 2021 г., разгневи както евроскептиците, така и привържениците на ЕС в партията ѝ.

Страхове, че предложенията ще са равнозначни на задържане на Великобритания в митническия съюз на ЕС за неопределено време или че Северна Ирландия ще трябва да приеме различни правила и наредби от тези за останалата част на Обединеното кралство, концентрираха противопоставянето срещу сделката на Мей.

Днес в Лондон ще се състои важно правителствено заседание по въпроса за Брекзита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!