СБУ проверява дали манастири не крият диверсанти и оръжие

OFFNews 22 ноември 2022 в 13:18 1500 4

църква

Снимка интернет

УПЦ

Украинската служба за сигурност (СБУ) провежда "контраразузнавателни дейности" в Киево-Печерската лавра в Киев и в манастири в Ровненска област - Коретския Свято-Троицки манастир, манастира в село Серники, както и в помещенията на Сарненско-Полеската епархия.

Действията на агентите в Киево-Печерската лавра бяха отразени на официалния сайт на СБУ, дирекцията на СБУ в Ривненска област също написа за посещението на служители на реда в тамошните манастири. Текстът на съобщенията е почти идентичен, различават се само имената на местата, където са започнали "събитията", и някои подробности.

Целта на посещението на служителите на СБУ, както и на полицията и Националната гвардия, е "да се проверят данните за използването на помещенията на Украинската православна църква за укриване на диверсионни и разузнавателни групи, чужденци, дали се крие там оръжие и др.". Други цели, които бяха обявени, са предотвратяване на използването на манастирите като клетки на "руския свят" и предотвратяване на евентуални терористични актове и провокации.

Заедно с представители на църквата служителите на реда инспектират територията на манастирите и проверяват хората, които се намират там.

В доклада на СБУ се подчертава, че всички действия в манастирите се извършват в рамките на закона.

"В своята дейност СБУ спазва принципа на безпристрастност към дейността на всяко вероизповедание и зачита правото на всеки гражданин на свобода на идеологията и религията", се казва в съобщението.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  110

  3

  Merc

  22.11 2022 в 21:00

  Евролунатика пак се изложи.

  За "православния" свят воюват кадировски клоуни и ирански летящи тротинетки .

  Браво , пич !

  Продължавай да ни забавляваш !...

  145

  2

  Джендо Джедев

  22.11 2022 в 20:58

  Еврак,

  Викаш, щом е църква, няма начин да се върши нещо нередно там. Ей го, например другарят ти Гундяев само с едни цигари се занимава в Рашка, кво толкова... :D

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите