САЩ се изтеглят от най-голямата си база в Северна Сирия

Владимир Йончев 20 октомври 2019 в 16:25 2955 0

Снимка БТА

Около 70 бронирани военни автомобила на САЩ с оборудване, ескортирани от хеликоптери се изтеглят от най-голямата си база "Сарин", намираща се в Северна Сирия, предаде АФП. Базата е разположена на границата на така наречената "безопасна зона". 

Сирийски център на наблюдение на човешките права във Великобритания заяви, че американците са се евакуирали от военната база. Според центъра военни са се насочили към град Хасака, Източна Сирия. 

За последните няколко дни това е четвъртото изтегляне на американските сили, които оставят провинциите Алепо и Ракка без защита. Изтеглени са и базите до градовете Манбидж и Кобане.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че съгласно сегашния план всички американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак и ще продължат операциите срещу „Ислямска държава“, за да предотвратят възраждането на групировката в тази страна.

Еспър допълни, че не изключва идеята американските сили да осъществяват от Ирак контратерористични мисии вътре в Сирия. Той заяви, че е разговарял с иракския си колега за плана над 700 американски войници, напускащи Сирия, да бъдат прехвърлени в Западен Ирак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови