САЩ продават на Турция софтуер за модернизиране на нейните F-16

OFFNews 18 април 2023 в 07:48 2278 0

F 16

Снимка Pixabay

Одобрението на продажбата идва около две седмици след като Турция се отказа от възраженията си срещу присъединяването на Финландия към НАТО.

САЩ се съгласиха да продадат на Турция софтуер на стойност 259 млн. долара, който тя отдавна иска, за да модернизира флотилията си от американски изтребители F-16, съобщи Асошиейтед прес.

Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва около две седмици след като Турция се отказа от възраженията си срещу присъединяването на Финландия към НАТО.

Анкара продължава да отказва да одобри присъединяването на Швеция към военния съюз. НАТО изисква единодушно одобрение за приемане на нови членове.

Турция също така все още иска да закупи 40 нови F-16 от САЩ, но някои членове на Конгреса се противопоставят на продажбата.

Турция изпадна в немилост пред САЩ по отношение на покупките на високотехнологични военни самолети, след като през 2017 г. реши да придобие руски ракети за противовъздушна отбрана, припомня АП.

Анкара беше изхвърлена от американската програма за разработване на изтребителя от следващо поколение F-35, а на турските служители в областта на отбраната бяха наложени санкции. САЩ заявиха, че руските ракети представляват заплаха за F-35 и категорично се противопоставиха на използването им в рамките на НАТО.

Одобрената вчера продажба на софтуер ще позволи на Турция да обнови авиониката на съществуващия си флот от F-16. Държавният департамент заяви, че модернизацията включва подобрения в комуникациите и програмите за сигурност, като например системата за избягване на наземни атаки. Дипломатическото ведомство на САЩ нарече това "въпрос на оперативна съвместимост и основна безопасност на полетите" за Турция и нейните съюзници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови