САЩ обявиха елитно иранско военно подразделение за терористична организация

OFFNews 08 април 2019 в 21:12 2808 1

САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи днес американският президент Доналд Тръмп. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", обяви Тръмп. С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той.

"Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп.

Мярката влиза в сила след седмица.

За тази промяна в американската политика настояваше и държавният секретар Май Помпео, който е остър критик на Иран. 

С обявяването за чуждестранна терористична организация се въвеждат санкции, включващи замразяване на активи на КГИР, които корпусът може да притежава в американски юрисдикции, както и забрана за американските граждани да правят бизнес с корпуса.

Освен това САЩ ще могат да отказват достъп до своята територия на хора, за които е установено, че са оказвали материална подкрепа на КГИР, както и да ги подлагат на наказателно преследване за нарушаване на санкциите. Това може да включва европейски и азиатски компании и бизнесмени, които имат делови отношения с многото филиали на корпуса.

Ще бъде затруднена и дипломацията. Без изключения или облекчения в санкционния режим американските военнослужещи и дипломати може да получат забрана да влизат в контакт с органи на иракските и ливанските власти, които комуникират с представители на корпуса или свързани с него лица.

Пентагонът и американските разузнавателни служби изразиха безпокойство от това как би се отразила мярката, ако тя не позволява контакти с чуждестранни представители, които може да са се срещали или да са комуникирали с хора от корпуса. Именно тези съображения донякъде бяха причината, която разубеждаваше предишните правителства на САЩ да не предприемат такава стъпка, обмисляна повече от десетилетие.

КГИР, който на езика фарси е наричан "Пасдаран" или "Сепах", е военизирано оперативно звено, което действа успоредно на иранската армия. Корпусът разполага със свои сухопътни, въздушни и морски сили, както и със своя тайна служба. Смята се, че КГИР контролира ядрения арсенал на Иран. Числеността на личния състав на Корпуса е между 125 хиляди и 300 хиляди.Той контролира действията на доброволческото формирование "Басидж" и елитната част "Кудс", която извършва специални мисии в чужбина.

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е командир на КГИР. Единен централен щаб координира действията на корпуса и редовната армия, наброяваща около 520 хиляди.

Отговорът на Иран не закъсня. Върховният съвет за национална сигурност на Иран обяви Централното командване на САЩ и свързаните с него сили за терористична организация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови