САЩ може да вкарат света в рецесия

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 10:18 4722 12

Кристин Лагард, Снимка: БГНЕС
Кристин Лагард, Снимка: БГНЕС

С неразбирателствата си около бюджета и тавана на дълга американските законодатели рискуват да причинят щети на целия свят, които може да наклонят глобалната икономика към още една рецесия.

Това заяви пред британския вестник The Independent директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Тя осъди поведението на републиканците и демократите, чийто спор по тавана на държавния дълг блокира администрацията и правителството на САЩ вече седмици.

„Когато си най-голямата икономика в света и играеш ролята на стабилно убежище при всички обстоятелства, не можеш да се впускап в подобни счетоводни практики“, категорична е Лагард.

Сходно предупреждение отправи и президентът на Световната банка Джим Йон Кин. Той призова САЩ да разрешат вътрешните си противоречия и предупреди, че ако това не се случи в най-скоро време, спорът може да прерасне в криза, засягаща най-вече развиващия се свят.
„Бездействието може да доведе до покачване на лихвите, спад в доверието и забавяне на растежа“, посочи Ким.

На фона на предупрежденията от икономическите експерти републиканците и демократите в САЩ за пореден път ще се срещнат, за да се опитат да изгладят различията си.

В неделя разговорите между лидера на мнозинството в Сената – деомкратът Хари Райд, проведе преговори с републиканския лидер Мич Макконъл. След края на разговорите в неделя, републиканците определиха напредъка по разговорите като „съществен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!