Quantcast

САЩ се доближават до състояние на банкрут

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 13:05 2064 3

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Изходът от кризата в САЩ все още остава неясен, след като председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър отказа да предложи за гласуване законопроект, който ще повиши дълговия таван на САЩ по модела, за който настояват от Белия дом.

Бейнър е категоричен, че Конгресът няма да приеме увеличението на държавния дълг, ако правителството не направи отстъпки и корекции.

В същото време кабинетът на Обама разполага с бюджет от 30 млрд. долара, за да покрива разходите си при положение, че дневните му харчове понякога достигат двойна сума.

Това стана причина финансовият министър Джейкъб Лю да коментира, че конгресът си играе с огъня.

„На 17-и ще изтече възможността ни да вземаме заеми, а Конгресът си играе с огъня. Ако не вдигнат тавана на дълга, имаме много малко време преди тези сценарии да се разиграят“, коментира Джейкъб Лю.

В неделя ключови личности от републиканците и демократите направиха изказвания в предавания по американските телевизии. От коментарите им не личеше, че която и да е от двете страни ще направи компромис.

Републиканците, които имат мнозинство в долната камара на Конгреса, са решени да блокират разглеждането на бюджета за администрацията и кабинета на Обама. Те предлагат зелена светлина, ако президентът Обама се откаже от здравната си реформа. Държавният глава обаче е категоричен, че промените в здравния сектор, предвиждащи задължителна медицинска застраховка за всички американци от 1 януари 2014 г., трябва да се състоят.

Заради непримиримите гледни точки на двете основни политически сили в страната САЩ навлизат в критична седмица, която може да разклати не само държавата, но и целите международни пазари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 14:49

Благодаря, грешката е моя - точно за тов. Дюпонт иде реч ;)
*
През 1937-ма г., Дюпонт патентова процеса на производство на пластмаса от нефт и въглища. Годишния доклад на Дюпонт подканя притежателите на борсови акции да инвестират в неговата нова петролохимическа компания. Синтетични материали като пластмасите, целофана, целуида, метанола, найлона, дакрона и др. вече могат да се произвеждат от нефт. Една конопена индустрия би означавало сриване на над 80% от бизнеса на Дюпонт.
Андрю Мелън става Секретар на Хазната при президента Хувър и в същото време главен инвеститор в компанията на Дюпонт. Той назначава бъдещия свой доведен племеник, Хари Дж. Анслингер, за глава на федералното бюро по наркотиците и опасните вещества.
Тайни срещи биват устройвани между тези финансови гиганти. Конопът бива обявен за опасен и за заплаха за техните операции за милиади долари. За да останат техните капитали непокътнати, конопът трябвало да се изличи от лицето на Земята. Те се спират на неясната дума от мексиканския жаргон "марихуана" и я бавно но сигурно я натикват в съзнанието на Америка.
На 14 април, 1937-ма година, Prohibitive Marihuana Tax Law, т.е. законът, който прави конопът незаконен, е доведен до House Ways и Means Committee, който единственият, който може да вкара закона за дебатиране без той да бъде прегледан от други комитети. Председателят на Ways and Means, Робърт Даутън е поддръжник на Дюпонт. Той осигурява всички необходими условия законът да издържи гласуването в Конгреса.

07.10 2013 в 14:34

Забравяш за Дюпонт ;)

07.10 2013 в 13:28

Наследниците на Ротшилд няма да отстъпят. То все едно наследниците на Морган да бият отбой и да легализират индийския коноп, който забраниха през 30-те на миналия век, че отново да започне производството на разграждащи се и здрави пластмаси, вместо сегашните неразграждащи се от петрол.