Барак Обама предупреди за опасност от фалит на САЩ

Вероника Шербанова 03 октомври 2013 в 11:59 3782 1

Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама предупреди, че може да се стигне до фалит на САЩ, ако не се стигне до бързо споразумение за бюджета на страната.

Срещата на американския президент с лидерите на Конгреса завърши без съгласие по въпроса за излизането от бюджетната криза. Особено страшна може да се окаже датата 17 октомври, защото дотогава трябва да бъде договорено увеличаването на тавана на дълга. Ако това не се случи, САЩ на практика трябва да обявят фалит, съобщи Би Би Си.

Основният проблем, по който не може да се стигне до съгласие, е здравната реформа на Обама, според която от 1 октомври всеки американец е длъжен да си купува здравна застраховка. Републиканците настояват за някои отстръпки от страна на демократите, като обясниха, че въвеждането на новите правила представлява груба намеса на държавата.

В сряда Барак Обама се срещна с председателите на едни от най-големите банки, за да обсъди тавана на дълга. По-късно той се включи и в преговорите, в които участие взеха говорителят на Камарата на представителите републиканецът Джон Бейнър, лидерът на консерваторите в Сената Мич Макконъл, на демократите – Хари Рийд, и председателят на демократичното малцинство в Камарата Нанси Пелоси.

Рийд беше категоричен, че демократите няма даприемат промени в здравната реформа. Бейнър пък напуснал преговорите, като обяснил, че диалог не може да има, щом демократите не искат да преговарят.

Повече от 700 000 служители на федералното правителство са в принудителен неплатен отпуск, а много от услугите, извършвани от държавата, като издаването на визи и паспорти, е блокирано, посочи Барак Обама.

Бюджетната криза стана причина за спирането на лечението на онкоболни пациенти и затвори редица забележителности като Гранд Каньон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!