САЩ мъмрят Анкара за игричките ѝ с Путин

OFFNews 17 август 2022 в 14:07 3451 2

Нед
Нед Прайс.

Съединените щати предупредиха Турция, че не бива да разширява сътрудничеството с Русия в областта на отбранителната промишленост, след като руски представител съобщи вчера за нов договор между Анкара и Москва за доставки на руски системи С-400, съобщи електронното издание на турския в. "Сьозджу".

"Намираме се в ситуация, при която бруталната и неоправдана война на Русия срещу Украйна прави жизненоважно, сега повече от всякога, всички държави да избягват сделки с руския отбранителен сектор", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг за медиите.

"Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но не ни е известно да има някакво ново развитие по този въпрос", каза още той.

Прайс не посочи дали доставката на втората партида от руските зенитно-ракетни системи С-400 ще накара администрацията на президента Джо Байдън да преразгледа плановете си за продажба на военни самолети F-16 на Турция.

ТАСС цитира вчера Дмитрий Шугаев, ръководител на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), който каза, че е подписан договор за доставка на Турция на още зенитно-ракетни комплекси С-400, като документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти на системата.

По-късно източници от турското министерство на отбраната уточниха по повод на тези информации, че не става въпрос за ново развитие, а за изпълнение на първоначално сключения договор, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.08 2022 в 14:33

Мъмрят, мъмрят ама после Турция ще има най-ценните сведения по преодоляването на С-400