САЩ и Русия приветстваха резултата от преговорите между двете Кореи

OFFNews 19 септември 2018 в 21:54 1783 0

Снимка Reuters

САЩ и Русия приветстваха резултата от преговорите между двете Кореи на срещата в Пхенян, на която Северът направи отстъпки за ядрената си програма. 

На срещата си с южнокорейския президент Мун Дже-ин водачът на Северна Корея Ким Чен-ун обеща да демонтира една ракетна площадка и главната си ядрена инсталация, ако САЩ предприемат съответни действия, без да уточнява какви.

Американският президент Доналд Тръмп окачестви като "страхотен напредък" постигнатото на срещата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред репортери президентът на САЩ каза, че от Пхенян са дошли "много добри новини", но не даде знак дали Вашингтон желае да направи допълнителни стъпки, с които да насърчи Пхенян към действия за ядрено разоръжаване.

Според ТАСС реди да отпътува за пострадалия от стихията Флорънс щат Северна Каролина, Тръмп е казал пред журналисти, че скоро ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той обаче не е посочил кога ще стане това. От Белия дом също не са отговорили на въпрос на ТАСС кога би могла да се състои такава среща.

В същото време Москва приветства преговорите между двете корейски държави и призовава Вашингтон да направи ответни стъпки във връзка с поетите от Пхенян ангажименти за демонтаж на ракетен полигон и на ядрени съоръжения.

"Приветстваме договореността, постигната в хода на преговорите между лидерите на Северна и Южна Корея в Пхенян. В приетата след междукорейската среща на върха съвместна Пхенянска декларация страните потвърждават стремежа си към превръщането на Корейския полуостров в зона на мира и се съгласяват да засилят сътрудничеството в политическата, военната, икономическата и хуманитарната сфери", се казва в изявление на руското външно министерство.

Ведомството напомня, че Русия винаги е била за засилване и придвижване напред на междукорейския диалог.

"Имаме намерение и занапред да оказваме съдействие за неговото развитие в духа на подписаните от Северна и Южна Корея документи. Разтичаме, че всички заинтересовани държави ще полагат усилия, насочени към скорошно комплексно решение на ядрения проблем и на други проблеми на Корейския полуостров посредством политическо-дипломатически средства", се казва в изявлението.

В него се отправя призив към Вашингтон в отговор на поетите от Пхенян ангажименти, които са отразени в Пхенянската декларация, да бъдат предприети конструктивни стъпки, които да са в съответствие със съвместните изявления на лидерите на САЩ и на Северна Корея от 12 юни тази година. Пхенян пое ангажимента за демонтаж на ракетния полигон в Тончхан-ри и за закриването на ядрените обекти в Йобньон.

Същевременно руското външно министерство заяви днес, че американските обвинения, че Русия е помогнала на Северна Корея незаконно да се сдобие с гориво посредством трансфер по море, не са подкрепени от никакви доказателства, предаде Ройтерс

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!