Сърбия затъва в престъпност, наглост и путинизъм, а харчи парите на ЕС

Юлиуш Висожински 10 май 2023 в 20:31 5264 1

Графити в Белград

Снимка Getty Images

Графити в Белград

Европарламентът настоява ЕС да преразгледа размера на финансовата си помощ за Сърбия, ако подкрепата за антидемократичната политика в страната продължава. Евродепутатите призовават също така Европейската комисия да гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС.

Това се посочва в доклада за Сърбия, приет днес от членовете на ЕП с 508 гласа "за", 76 гласа "против" и 37 гласа "въздържал се".

ЕС е основният политически и икономически партньор на Сърбия и в значителна степен - най-големият й донор, посочват евродепутатите. Те са обезпокоени от неотдавнашното намаляване на обществената подкрепа за членството на Сърбия в ЕС, което според тях е резултат от дългогодишната антиевропейска/проруска политическа реторика, разпространявана чрез контролирани от държавата медии и държавни служители.

Евродепутатите смятат, че това е и резултат от грубия провал на властите в Белград да се изправят пред миналото на Сърбия и да се примирят с него.

В доклада си за Сърбия членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване с Белград трябва да напреднат, само ако страната се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на реформите, свързани с ЕС. Те споменават конкретно напредъка в областта на върховенството на закона и основните права, функционирането на демократичните институции и ангажимента към общите европейски права и ценности.

Членовете на ЕП подчертават значението на привеждането в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, особено по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Устна поправка на докладчика за Сърбия Владимир Билчик, с която остро се осъждат масовите убийства в страната през май и се призовава за подробно разследване в знак на солидарност и състрадание с жертвите, бе включена в интегралния текст на документа.

Гласувана бе и поправка, в която се "изразява загриженост от назначаването на Александър Вулин за директор на агенцията за сигурност и информация БИА, известен с антиевропейските си възгледи и проруската си риторика, който в миналото е споделял информация с руските власти за срещи на руски опозиционери в изгнание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

10.05 2023 в 21:10

Зависими мутри са там на власт, както и при нас. Поне да не си навличат повече на главата ЕС, като са ни сърбали попарата.

Но пък злия цикъл трябва да се прекъсне някак, дори да струва пари на ЕС...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков